For nogle dage siden lavede vi kvædebrød eller frugtlæder. Jeg har nemlig fået 8 kvæder af vores nabo. Og jeg elsker kvæder. De har en vidunderligt, aromatisk duft og smag, som ikke minder om noget andet. Sødt og eksotisk. Og hvad er bedre end at bevare den smag i små bidder? Derfor har jeg lavet kvædebrød, eller frugtlæder, som vi kan hyggespise på fredag. I kan også prøve, hvis I er så heldige at få fat i nogle kvæder.

Kvæderne ligger sammen med pyntegræskar på trappen

Opskrift på kvædebrød eller frugtlæder

Vask og gnid kvæderne, så det fnuller som sidder på skallen kommer af. Det går let og det jo en yndlingsaktivitet for de fleste små børn.

Skær kvæderne over. Det er til gengæld ikke en børneaktivitet, for de er stenhårde. Så hårde, at jeg faktisk hamrede nogle af dem i skærebrættet med en stor kniv i for at få dem til at flække.
Derefter skal kvæderne (kun lige) dækkes med vand og koges med låg på, ind til de er helt møre. Der går omkring 30 minutter. Måske lidt mere. Når du kan mose kvæderne, er de kogt nok.

Hæld kvæderne i en si og gem den smule vand som der er tilbage i gryden. Brug en suppeslev til at si kvædemosen, så alle skræller, kernehus og kerner kommer fra. Ved at røre rundt og mase med sleven, får du let mosen gennem sien.

Nu skal den siede mos koges igen, sammen med kogevandet som der også er en masse smag i. Men smag på mosen inden du koger. Den skal smage af sød frugt. Men sukkersmagen må ikke overdøve. Omvendt skal der altså en del sukker i ( i hvert fald med vores kvæder). Måske skal din mos også have et klem citronsaft? Den smag som du skal gå efter er sød, men også lige med at ting af syrlighed. Mosen skal koges så meget, at du konstant skal rører rundt i den, for at den ikke sætter sig fast. Så meget, at når du trækker skeen igennem mosen, er der en åben stribe.

Kvædemosen skifter farve fra gul til smuk rød, efterhånden som den bliver kogt.

Smør en form med olie. Igen et godt job for en hjælper, bare du lige tjekker at det sidder godt op af kanterne. Hæld den tykke mos i formen, 5-8 millimeter, og dæk med et viskestykke eller andet som holder nysgerrige pilfingre og insekter ude, men som lader mosen ånde. Meningen er nemlig, at mosen skal tørre nu. Gerne i det tørreste rum du har, uagtet om det er koldt eller varmt. Det skal bare være et rum, hvor der ikke er vand, men hvor der er luft. Vores kom i fyrrummet. Men mange steder i dit hjem kan bruges, bare ikke køkkenet med damp fra ovnen og gryderne og ikke badeværelset eller et vaskerum.

Efter nogle dage er jeres kvædebrød, lige som vores, tørret ind og har sluppet formen i kanterne. Nu skærer I stykkerne ud og spiser nogle bidder inden resten dækkes med sukker, enten flormelis eller rørsukker, og lægges i en lufttæt beholder.

Denne metode kan bruges til alle typer frugt. Det vigtige er, at du får kogt så meget vand som muligt ud af mosen først, inden det stilles til tørring. Ved store portioner, kan I smøre mosen ud  på smurt bagepapir som ligger på bageplader. Og hvis I helst vil tørrer i ovnen, så regn med 5-8 timers tid ved 50-75 grader varmluft.

Frugtlæder er ret populært
Mums!

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *