Why fix if it ain´t broken. Vi har masser af blomster og grøntsager I haven, om vi skal have igen næste år. Der er også nogle som vi ikke skal have igen og vi skal i hvertfald ikke have hverken kål eller squash i de mængder, som vi har nu. Og derfor skal vi samle frø. Vi er faktisk allerede i gang. Her er vores gode råd til hvordan I samler frø i haven selv.
2 kålplanter og en squash må være nok. Men når nu der er masser af frø derude på planter som vi gerne vil have igen. Så er det jo bare med at fp dem samlet.

Forspiring sikrer gode planter i haven

Når jeg selv er sådan en helt autodidakt planteavler, er der selvfølgelig også en del fejl. Og for eksempel dårlige frø. Men det afhjælper jeg ved at forspirer. For de frø som ikke bliver til noget eller dem som kun bliver til dårlige planter, sorterer jeg fra inden de bliver sat ud. Dem som jeg får for mange af, giver jeg væk. Eller smider ud i sidste ende, selvom det godt kan være svært. Alternativt er en flot kål eller tre altså virkelig smukt i staudebedet.
For det er ikke helt til at vide hvilke frø der er gode, hvis ikke man kører et streng avlsprogram og kun høster fra de bedste planter. Og det gør jeg ikke, selvom vi selvfølgelig ikke samler frø fra de deciderede dårlige.

Hvilke planter samler jeg ikke frø fra

Jeg samler ikke frø fra de planter som ikke er blevet store. Ikke frø fra dem som laver grimme, små eller angrebne grøntsager. så på den måde er der lidt selektering. Til gengæld høster vi fra alt andet.

Hvornår samler jeg frø

vi samler frø når de modner. Og det er en balancegang. For jeg vil gerne høste min frø, når de er helt modnede og planten er klar il at smide dem. Balancegangen kommer ind der hvor jeg når at få fat i de modne frøene inden planten selv smider dem.
Nogle gange går det hurtigt med at de modner, og andre gange er det virkelig langsomt og på grænsen til at de ikke er helt klar til høst, når jeg snupper dem. Det betyder også at det ikke bare er nu jeg samler frø. det foregår løbende, efterhånden som der bliver dannet frø.

Hvad har vi samlet ind til nu

 • Akeleje. Ind til videre har jeg samlet frø fra akeleje (og fået frø af nogle flotte fyldte) og dem har jeg også smidt igen der hvor de skal være. Og ikke alle de steder hvor de ikke skal være.
 • Morgenfruer. Ja, fordi vi har altså virkelig mange og det er en plante som er meget voksevillig og i lang tid. De er helt åbne hvilket betyder at de er lette for alle slags bier og insekter at høste i dem. Og så er de spiselige.
 • Sølvbeder. Det er dem som er på billedet herunder. Og de er ikke helt modne alle sammen. Men jeg har plukket dem og tørrer dem ved at have dem liggende et lunt og tørt sted, hvor de kan få luft. det kan være på en tallerken eller ligende. 

Hvad skal samles

 • De stribede squash som er lidt sjove.
 • Butternut-græskar – men de når nok ikke at modne. De blev sat for sent ud og blev yderligere forsinket af tørken.
 • Cherry-tomaterne.
 • Solsikke
 • Kæmper verbena
 • Tallerkensmækkerne. (Vi er begyndt men de rødlige som jeg fik af en nabo er så fine, så dem holder jeg øje med, så jeg ved at det er dem jeg får. Der er også en plante som har lavet to-farvede tallerkensmækkere og dem skal jeg også har fat i)

Hvad skal ikke samles

 • Ærterne. De blev slet ikke til noget. Men det har noget at gøre med tørken i år. under alle omstændigheder vil jeg gerne finde en som vokser højt og som giver søde marv-ærter (det er dem som man bælger. De andre er sukkerærter eller hvad de nu har af navne. dem hvor man også spiser skallen. Og dem kan vores børn ikke lide)
 • Ribstomaterne. De smager godt, men de er for meget arbejde for en for lille portion tomater.

Sådan tørrer og gemmer jeg frø

Når jeg har høstet frø, lader jeg dem tørre ekstra. De skal ligge luftigt og lunt. Gerne på en tallerken eller ligende så de får så meget luft som muligt. Og læg en seddel ved, så du kan huske hvad det er, For lige pludselig er det glemt. Og  læg dem ikke i solen for det er alt for hårdt.
Når de er tørre skal de i en kuvert og gemmes mørkt og køligt. Jeg ligger dem i i vores tørre kælder i en kasse hvor alle mine frø er.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *