Vi har jo egentlig rigeligt at lave. Rigeligt at se til med de der børn, job og hverdag. Så haven må godt være ren nydelse og et frirum.

Selvom havearbejde kan være rigtig hyggeligt og god motion, som kan afløse både træningscentre og løbeture, behøver den jo ikke at overtage alt. Og her er nøglen: at plante tæt og at bruge bunddække.

Huskat vi har masser af ukrudt, som fx på billedet herunder, men det får kun lys indtil alle de andre planter er vokset store, og så visner det væk.

Plant tæt

Forestil dig, at nu skal du til at lave et staudebed i din have. Du har købt 5 – 7 forskellige typer stauder, sådan et dejligt udvalg som passer sammen i både farver, højder og blomstringstid, så de afløser hinanden og passer smukt sammen, men du orker ikke det med at luge.
Den eneste reference for lugning som du har, er dine bedsteforældres rosenbed og dine nye naboer, som er 78 år gammel. Og de ligger på knæ hver weekend. Jorden er sort mellem deres planter. Flot sort, mener de. Men flot, sort jord er ikke det vi går efter. Det er ikke godt for mikroorganismerne, altså hverken for de dyr og andet godt, som lever i jorden og det er ikke godt for dit arbejdsniveau. Så sæt dine nye planter med 20-30 centimeters mellemrum. Spørg eventuelt på planteskolen, hvor tæt dine nye planter kan sættes.

Bunddækker

Bunddække er planter, som du har i bunden af et bed, hvor der også er buske, træer og her hos os; roser. Der er folk som siger, at roser skal have bare fødder – altså at der ikke må vokse noget tæt rundt om roden, men her hos os går det altså meget godt.
Vi har en hel del bunddække. Noget af det vokser så villigt, at det ind i mellem bliver betragtet som ukrudt.

IMG_5402
Skovjordbær -en menneskeret.

Skovjordbær dækker jorden eminent. Så meget at den en gang om året bliver sat voldsomt tilbage i et bestemt område i vores have, ved at jeg bruger en formiddag på et rive de fleste om. Gerne her i foråret. Vi har stadig rigelige mængder små jordbær, som man må plukke og spise selv. Skovjordbær har en mere parfumeret smag, og det er vidunderligt at lave en jordbærsuppe med en kugle vanilleis i.

IMG_5409
Guldnælde

Den hedder noget med nælde, men den brænder ikke som brændnælder. Men den breder sig og stænglerne slår rødder, så den er en af dem, som man skal være efter. Til gengæld dækker den godt under det træ hvor den primært står og den er rigtig fin, når den blomster med sine gule blomster, som rejser sig op.

IMG_5408
Kærmindesøster eller Vårkærminde

Rigtig sød blå blomst som kommer nu i april. Resten af sommeren dækker de tætvoksende grønne, fine blade, så der ikke kommer ukrudt op. Den er god fordi den blomstrer tidligt og resten af sommeren giver et frodigt udseende.

IMG_5407
Løvefod af en slags

Vi har mange slags storkenæb og også en hel del lodden løvefod. Det er virkelig dejlige planter. De breder sig ikke aggressivt og de blomstrer med henholdvis alt fra intens lilla, over pink til sarte lyserøde toner. Lodden Løvefod bliver limegul og er også virkelig dejlig, når den blomstrer, hvor den er god at fylde i buketter og binde kranse af.

Derudover er storkenæbbene og løvefødderne pæne, når de ikke længere blomstrer. Det er jo også absolut en kvalitet.

Lige som jeg også er glad for akeleje, både når de først kommer op af jorden med de søde, runde blade, når de blomstrer og når de er afblomstret, hvor de dækker fint.

IMG_5410
Akeleje

Akeleje frø-sår sig, så der styrer du selv, hvor de skal være. For du kan plukke frøstandende inden de åbner sig og lade dem tørre færdig i en skål. Så drysser du dem bare selv ud der, hvor de passer.

Endeligt er der høstanemoner, som også dækker flot og er pæne at se på.

Husk at hvis du flytter dem, bliver de lidt trætte af dig og blomstrer ikke vidt det første år. Sådan er de. sarte og sure. Men vi tilgiver dem. Og så er der valmuerne. Have altid valmuer overalt og ind i mellem

Luger vi så aldrig? Jo vi fjerner de planter som der kommer for meget af. Og så kæmper vi med for meget løgkarse skvalderkål og snerler. Men det er altså overkommeligt 😄

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *