Noget at det nemmeste at komme i tanke om at dyrke selv, er krydderurter. Især når man ser på priserne sammenlignet med hvor hurtigt de falder sammen efter at være kommet hjem på køkkenbordet. Også selvom jeg husker at vande.

Krydderurter i potter fra supermarkedet

Krydderurter fra butikkerne er sat alt for tæt i potten. Det er de, for at der hurtigt er noget at sælge. Sådan er det jo. Det er forretning.
Så når du køber sådan en potte økologiske krydderurter, skal du dele den i 3-4 dele og så forsøge at løse de dele lidt fra hinanden, inden du sætter dem ned i en meget større potte. Men pas på rødderne.
Derefter skal planterne have lys og vand. Det passer godt med, at når man ikke kan drikke mere vand ved aftensmåltidet, må man tømme koppen hos krydderurterne. Det er en dejlig tradition her. Især når der ikke er lat for mange krummer i vandet 😉
De nye planter skal bruge et stykke tid på at etablere nye rødder, men når de først har fået fat, så er der krydderurter til dig i vindueskarmen

Krydderurter på friland

Du kan godt sætte en krydderurt fra supermarkedet på friland. Same princip med at skille den ad, men du kan ikke bare sætte den udenfor.
Potter i supermarkedet er dyrket i drivhuse. De er ikke vant til blæst, skarp sol og svingene temperature. Derfor skal du afhærde den først. Det betyder “træne” den i at være udenfor.
Sæt dine krukker med krydderurter udenfor i et par timer hver dag over en uge, hvor du langsomt trapper op. Den første nat skal du være sikker på er en god, varm nat, hvis du prøver allerede her i foråret. Men jeg ville nok ikke selv forsøge før start juni.

IMG_5389
Basilikum fra supermarkedet som er delt ud i en bred potte og nu er 50 centimeter høj.

Så selv krydderurter

Hvis du selv vil så krydderurter på friland, kan det sagtens lade sig gøre. Køb frøene og vær meget tålmodig.
De planter som gror vildt i Sydeuropa – som Rosmarin, Salvie, Oregano og Timian kan du godt få til at gro her i Danmark også. Og de kan ovenikøbet overvintre, hvis du får fat i den rigtige slags. Spørg evt dine naboer, om de har noget som overvintre og om du må få en kvist. Sådan en kvist rosmarin har jeg selv stående, som blev stukket i våd jord og holdt fugtig. nu har den rødder, er gået i blomst og vokser.
Og så har du pludselig et krydderurte-bed år efter år.
De sydeuropæiske, hårde krydderurter (altså de ovennævnte), skal have det solrigt og veldrænet, så altså ingen skygge fra hækken eller andet her. Fuld sol!
Hvis du gerne vil dyrke basilikum selv skal du være mere opmærksom. For basilikum kan ikke lide blæst, den skal stå i læ. Den kan ikke lide direkte sol, men skal stå lyst. Den skal have en tilpas mængde vand, men må ikke få for meget, eller for lidt. Men men men: Der er en art som er nemmere. Den hedder Magic Mountain og den er rød eller rødlig. Den dufter og smager præcist som den skal, men når man laver pesto af den, bliver pesten sort. Sådan er det. Vi kan ikke vinde al ting.

IMG_5395
Rød basilikum. Små spirer som vi selv har dyrket fra frø

Og så er der jo purløg og persille. Det er virkelig let at dyrke selv. Persille kan faktisk bedst lidt lidt halvskygge, så det har det vildt godt i skyggen af noget andet. Purløg er så let at dyrke, at du bare går i gang. Sidst men ikke mindst, vil jeg slå et slag for ramsløg. Køb en potte i et supermarked. De velassorterede har dem og sæt den ud. Men vid hvor du sætter den, så du aldrig får den forvekslet med noget andet. Det er en skovbundsplante, så jorden må godt være lidt sur, men det er ikke vigtigt.

IMG_5283
Ramsløg som smager og dufter af hvidløg

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *