floks bag kastanjehegn

Min tommelfingerregel er, at jeg klipper stauder ned, når de er færdige med at blomstre.
Det efterlader ind i mellem nogle stubmarker med lidt triste områder imellem andre blomstrene stauder. Det ses tydeligt i vores store staudebed som lige har fået trimmet alle stjerneskærmene og løvefod.

De bladløse stængler stritter lige op i liften men inden længe er dækket igen at nye blade.


Til gengæld får de 4 forskellige Floks masser af luft, lys og opmærksomhed nu. Og om ganske kort tid er stjerneskærmen vokset til igen og dækker bunden med sine blade sammen med Kærmindesøster, som også står med grønne blade hele sommeren efter at de søde blå blomster har takket af i forsommeren.

Vær opmærksom på, at det ikke er alle stauder som skal klippes helt ned. Google er din ven, så du lige får styr på hvad de kan tåle.
de fleste planter har bedst af at selv visne ned, men det er jo ikke altid særlig kønt at se på.

Hvornår skal stauder klippes ned?

I princippet kan du godt vente med at klippe alle dine stauder ned til august-september, men hvis ikke jeg gør det løbende, bliver arbejdet simpelthen for stort.
En ting, som du skal vide, er at du ikke må klippe dem ned for sent. Vejret må ikke begynde at blive koldt, for stauderne skal kunne nå at komme sig ovenpå trimningen og begynde at vokse igen. På den måde er du sikker på, at de er stærke nok til at komme igennem vinteren.
Samtidigt skal du også være opmærksom på, at hvis du skal beskære hårdt, kan det godt være svært for planten at komme sig hvis de er meget tørt og varmt. Fordi den så vil bruge sine kræfter på at overleve tørken OG vokse op igen. Så sensommeren eller det tidlige efterår er nu bedst.

Det er virkelig ikke en pæn vinkel på bedet, men her er det for alvor til at se. De lyserøde og lilla blomster er Floks

Afklip og kompost

Jeg klipper med en saks – en hæksaks havde været smart, men det har jeg ikke pt eller river/plukker stauderne. det skifter lidt om jeg lader resterne ligge til alle smådyrene og til jorden, eller om jeg samler det sammen, så det kan komme på genbrugsstationen. Jeg ønsker mig en varmekompost, så jeg kan smide alle mine afklip der og på den måde skabe masser af god humus til haven. jeg har måske også en god plads til den, men ting tager tid, som du sikker ved 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *