Selvom det kan være rigeligt koldt her til lands, er det trods ikke overvældende ofte, at vi har mange dage i træk med frost døgnet rundt. Så vi har i den grad udnyttet, at der nu var rigtig god mulighed for at lege med is.

Der er mange, mange måder at lave islygter på. Og det er bare om at få fantasien på skinner. Vi har i år lavet i store og små skåle og som noget nyt for os, også eksperimenteret med ophæng. Is-ornameneter kalder jeg dem. Mine børn kalder dem isblomster.

Isblomster

Til isblomster skal du bruge to plastikskåle, hvis det er en større blomst som fx en tulipan, et bånd og en god sjat vand. Lad gerne de mindre børn plukke blomster på præcis den måde, som de gør det bedst: kun hovedet og ingen hals. Så de aldrig vil kunne stå i en vase.

Blomsterne lægges ned i en skål og så hælder I vand i – evt udenfor med en lille vandkande. Stil skålen et sted, hvor den kan fryse og læg båndet i, så det fryser sig fast også.

Hvis I som os, har tulipaner stående i stuen, der synger på sidste vers, så klip et hovede af og fold det ud i skålen. Samme procedure som med de små blomster, men stil en skål oveni, så tulipanen forbliver udfoldet og under vandet.

Prøv også med skiver af citrusfrugter. Solskin igennem flotte orange og gule nuancer er også dejligt.

Islygter

Der er mange muligheder, når det kommer til islygter, men det essentielle er, at der bliver skabt et hul i midten til lyset.

Det gør du enten ved at skabe hullet selv med for eksempel en mindre spand i en stor spand (alm spand med en spand, som der har været græsk yoghurt i, i dette tilfælde) eller ved at ikke lade din lygte gennemfryse. Du hælder halvdelen af vandet ud igen, for det sidste som fryser, er det vand i midten af din spand eller i ballonen.

Vi samlede flotte grankogler, det kan også være blade, blomster, grene eller perler og pailletter. Eller det hele i en skøn forening, som kun et børnehavebarn kan gøre det.

Vi satte de to spande sammen og lagde grankoglerne ned i kanten. Derefter vand på og ud i kulden. Næste dag kunne vi tænde lys.

Hvis I vil fylde ting ind i en ballon, så husk at gøre det inden i hælder vand i. Og husk, at man også kan farve vandet med frugtfarve eller rødbedestykker.

De sidste to tips

Brug kirkegårdslys til dine islygter. De kan holde til en smule mere vind end fyrfadslys eller bloklys.

Stil dine islygter et skyggefuldt sted, hvis dagstemperaturen nærmer sig frysepunktet. Nogle gang kan man være heldig, at de holder sig kolde nok i løbet af dagen og ikke smelter helt væk.

One thought on “Is! Tips til islygter og ispynt til at hænge op i haven”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *