Den første have, som vi har besøgt i denne spritnye serie af havereportager fra børne-haver, er en gammel have med store træer og en masse tulipaner og roser.

IMG_5645
Hele den gamle have set fra toppen af havetrappen som ligger lige uden for køkkenet

Da familien overtog haven var der mange flere bede i baghaven og forhaven var et buskads, som var vokset til.

Bedene blev hurtigt nedlagt og der blev plads til fodbold og trampolin og i fremtiden forhåbentligt meget mere spiseligt. Familien tæller i dag mor, far og 3 børn på 8, 6 og 2.

De voksne har opdaget at al aftensolen er i forhaven, og selvom hele baghaven er dejlig, vil de bygge en terrasse i forhaven til de gode aftener. Der skal også anlægges bede til at dyrke grøntsager i forhaven.
– Jeg vil gerne vide, hvad der er i maden og at vores grøntsager er modnet på planten i stedet for i en container, fortæller mor Marianne.

DSC_1987
Masser af skvalderkål om den nye solbærbusk. Den bliver der luget omkring så den kan vokse sig stor

Familien går ellers ikke rigtigt op i havearbejde. Der står knæhøj skvalderkål i alle bede og det skaber et vildt og afslappet udtryk i haven. Haven er nemlig til at være sammen i. Til at lege, klatre og hoppe i. Og heldigvis elsker far Anders at slå græs. Han finder det komplet afstressende at gå rundt i haven med håndskubberen med enten musik i ørerne eller med børnene løbende rundt.

Kreative aktiviteter

Haven er fyldt med kreative og sjove detaljer. Der er både strandfund, perlepladerpynt og sten som er dekoreret med posca-tuscher. Og en gammel telefon, så man kan ringe til mormor og få en snak. Telefonen står ved siden af sandkassen, som der også bliver lavet en hel del sandkager i. DSC_1961DSC_1960IMG_5640DSC_1954DSC_1951DSC_1900

DSC_1956Udover de kreative stunder med dekoration og leg i haven, er der en del mere fysiske aktiviteter som børnene elsker.

Det bedste i haven

Det bedste i haven er, i følge den 8-årige, trampolinen men naboens er faktisk bedre. Heldigvis har de to drenge et hul i hækken, så de nemt kan besøge hinanden. DSC_1974
Den bedste leg på trampolinen er en version af blindebuk hvor man med lukkede øjne skal fange og gætte hvem det er.


Det er en leg som mine børn også hurigt kommer med i og synes er ret sjov.
Børnene i denne familie er også virkelig glade for deres fodboldmål og der kan scores mange kasser. DSC_1994
Haven har nogle rigtig store træer. Og de tykke grene er udnyttet med mange muligheder for at komme op, gynge og klatre rundt. DSC_1988DSC_1925DSC_1923DSC_1916DSC_1914DSC_1920DSC_1895

I haven stod der allerede nogle stænger af metal som virker magnetisk på alle børn som kommer ind. De hænger alle på hovedet i løbet af de første 5 minutter.
På stængerne er der sat en rutchebane op som man kan nå op til via den blå stol. Man kan også bare løbe op, hvis man har bare tæer.
En løs rutchebane kan let og nemt sættes op med den højde, som passer til børnene og så er der masser af leg i den.

Vi bliver hurtige enige om, at den jo ikke er æstetik flot, men den virker, det er billigt og den kan let komme ud af haven igen.

En lille snegl og en lille naturoplevelse. Der er plads og tid til fordybelse i haven. Inden forhaven blev endevendt med en rendegraver for at gøre klar til den nye terrasse, var buskadset et skønt sted til drengene. De måtte grave løs, prøve ting af og blive væk i forhaven. Nu ligger de aktiviteter i et hjørne i baghaven og det hjørne skal bibeholdes, så længe der er børn som bruger det. DSC_1992DSC_1983DSC_1928DSC_1889Og indtil terrassen bliver bygget er solkrogen efter sigende vidunderlig med en kop kaffe om formiddagen.

DSC_1930
Solkrigen er lavet af paller og en tyk madras. Væggen er malet sort, hvilket tiltrækker solens varme. Det er perfekt til formiddagen
DSC_1897
Lavendlernes blade, krukkerne og trappen i perfekt farveharmoni
DSC_1899
Dåser, som der har været mælkepulver i,  er malet og agerer vaser haven.
DSC_1969
Sæbebobler og æblekage

One thought on “Havereportage: Enkelt, nemt og kreativt i gammel have”

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *