DSC_0033Julies have ligner ikke det flestes. Det ved hun godt. Men det er faktisk overhovedet ikke vigtigt. Det vigtige er, at den er dejlig, afslappende, spændende og god at være i for hende og hendes to døtre på 10 og 15.

– Jeg fik simpelthen stress af at passe den have og leve op til de standarter, som der er, fortæller Julie fra haven på en af de varme, varme eftermiddage i maj.
– Altså hvem gider have en have, der giver dig stress? Det er der mange, der har, men det går mod formålet med en have, synes jeg

Haven er et vildnis, men der er orden i vildnisset og Julie viser rundt og fortæller. Haven ligger på langs af huset, som indeholder 2 lejligheder. Julie og hendes piger bor på førstesalen og har køkkenudsigt over haven.

Til venstre i haven er et stort kirsebærtræ. Det er nok lidt større, end det burde være, men der er en dejlig sval skygge under det på de varme dage og gyngen hænger i træet. Under træet er der små autonome kirsebærtræer som fuglene har sået. Og det er godt, for træet skal nok fældes en dag. Der står nemlig et vigtigt kastanjetræ lidt for tæt på som er fulgt med familien fra en lun lomme i jakken på det ældste barn, da hun gik i børnehave, til potte på altanen på Amager, til en krukke, som træet voksede ud af under kirsebærtræet og slog rod igennem. Så nu har træet besluttet at bo der. Og sådan må det være. Men omvendt klatrer den smukke klematis og efeuen højt op i det store kirsebærtræ – Og det er også smukt. Så det er en svær beslutning.

 

Når der er planter, som fylder for meget, tager for meget overhånd og dominerer, bliver de trængt tilbage. Også de trælse planter, som stikker og står i vejen, bliver fjernet, men ellers er det mere et spørgsmål om at arbejde med naturen og se hvor den gerne vil hen. Ved at lade de små planter stå som pludselig dukker op som små roser, små træer og flotte planter.

DSC_0061

Men Julie og pigerne vil også gerne ting og sager i haven. De dyrker grøntsager og spiselige blomster i et lille drivhus og der er også et område, hvor der vokser forskellige stauder. Der bliver plantet blomster i krukker ved terrassen. I store krukker fra IKEA med selvvandinssystem. For der skal ikke være noget pres fra haven. Den skal kun være til det gode.

Julie og de to døtre ligger ofte på tæpper på græsset og læser bøger og det er ikke et problem selvom græsset nogle steder er højt, for det bliver jo fladt, når man lægger et tæppe på det.

 

 

Der er mange forskellige blomster i haven og det er dem, som er datteren på 10 års yndlingsting ved haven. De mange blomster med de smukke farver. Julies have er en have, hvor børn godt med plukke blomster til en fin buket, så længe de passer på haven og ikke river blomster op med rod.

Der er også plads til et gravsted til familiens afdøde kat. Der er plantet jordbær hos den og der er lavet en fin gravsten for at gøre det fint og rart. DSC_0058Tidligere var haven indrettet endnu mere til børn med flere legeredskaber. I dag er legehuset mest til at sidde på taget af. Og rutchebanen skal i brug, for at man kan komme derop. Men ellers bruger døtrene mest haven til at slappe af i, lave lektier i og hygge i.

 

 

Der er en romatisk, opdagelsesrejsende og rolig stemning over haven. Følelsen af at det hele er okay fylder hele haven. Og der er plads til alt.

Efter at haven er blevet mere vild – for den var mere kontrolleret engang – er der kommet markant flere insekter og dermed også fugle i haven. Biodiversiteten er simpelthen gået op. DSC_0022DSC_0043

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *