Der er så uendeligt mange steder at begynde, når du lige har fået have. Og der er uendeligt mange haver at starte på. For hvad er det for en have, som du har overtaget? I mange tilfælde kan du ikke vide hvad det er, som du har overtaget, før du har boet der et stykke tid.

Mange steder kan du læse, at du faktisk skal bo der et år, før du kan begynde at lave om. Og det er et godt råd. Fordi en ting er hvordan haven er indrettet, noget andet er, hvor solen og vinden er. Men der er alligevel noget at gøre. Også nu.

Her er årets første huske-regel: De tidligste planter, skal du kunne nyde mens det er koldt. Og hvor er du mest, når de er koldt? På vej ud og ind, eller indenfor – hvor I kigger ud.

Det som du kan gøre lige nu, er at se hvor der er forårsløg og planter som kommer op nu.  For det pibler op med alt fra Påskeliljer, til Sneryd, Scilla, anemoner og tulipaner. Noget blomstrer allerede eller har gjort og noget er på vej.

Tidlige løgblomster ved vinduerne

De allertidligste blomster, som vintergækker, erantis, krokus og juleroser – der er mange flere, når man først få set sig omkring, skal du stille der, hvor du ser haven, når det er koldt. Altså foran de vinduer, som du ser ud af og gerne tæt på vinduerne, så du kan se dem, når det grå eftermiddagslys rammer. Og så skal du også have nogle forskellige ved din indgang. Fordi det er en dejlig lille påmindelse om, at det også i år bliver forår engang.

Så det du gør lige nu, er at gå ud i haven og find de tidligste vinterblomstrenede løg, vurder, om du har set dem blomstre, og flyt dem så eventuelt et bedre sted hen. Sæt dem i jorden i samme dybde, som de står nu. Så visner de ned og gør sig klar til næste år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *