gør dine krydderurter klar til vinteren

Selvom det stadig kun er august, er det ved at være tid til at overveje hvor vores forskellige krydderurter skal bo vinteren over. Der er nemlig nogle af de krydderurter, som jeg har i krukker og kurve, som godt kan klare vinteren udendørs hvis de står i jorden, men de skal have tid til at etablere sig. Så de skal flyttes nu. Havestuen-drivhuset, som jo ikke er helt færdigt endnu, er ikke frostfrit. Så jeg kan ikke bare sætte dem derind.

Rosmarin

Den rosmarin som jeg har, er fra mine svigerforældres have og jeg ved faktisk ikke helt om den er vinterhårdfør. Derfor kommer den med ind. De har den selv stående i deres havestue året rundt, så jeg tør ikke andet. Mine naboer har en rosmarin som står ude i jorden året rundt og den klare det fint. Den må jeg bede om en stiklling fra.

Ananassalvie

Ananassalvien står i en kurv sammen med hestemynte. Ananassalvie kan ikke tåle kulden og skal med ind. Men hestemynten kan godt stå ude, men ikke i kurven hvor den står nu. Der er dens rødder alt for udsat for frost, så den skal plantes ud over i haven nu, så den kan nå at finde sig til rette inden efteråret.
I øvrigt kan almindelig salvie sagtens stå ude. Det gør vores og de klarer det fint.

Havebasilikum

Vores røde basilikum, den som jeg også kalder havebasilikum har et officielt navn som er Magic Mountain. Den er fænomenal og jeg ville være ked af at miste den. Så den skal altså graves op og må komme med ind vinteren over. Det gør jeg ikke endnu dog.

Citronmelisse

Vores citronmelisser bor udenfor og de kommer så fint igen om foråret.

Oregano

Den bliver ude. Den er hårdfør og kan klare alt. Den er i øvrigt ikke en sydeuropæisk oregano men en merian som bierne elsker. Og det er bare næsten det samme.

Timian

Bliver ude men skal sættes over i haven og ikke stå i den kurv som de bor i nu. Jeg har tre slags og de skal have en permanent plads ude i haven. Jeg skal bare liiige finde ud af hvor.
Vi havde en gammel og stor timian. Men den gik til under frosten som kom så sent i år. Til gengæld har de alle tre nye planter klaret den varme sommer fint.

Løvstikke

Står pt i en krukke hos os og har det lidt hårdt med det. Den skal over i haven og så skal den bare bo der.

Mynte

Held og lykke med at slå mynte ihjel. Alle slags bliver ude.

Persille

Jeg ved det ikke rigtigt. Persille er toårig men der er nogle sorter som kommer igen der hvor de er sat. Måske fordi de smider frø eller sådan noget?

Purløg

Vi har simpelthen så meget purløg. De får lov til at gå i blomst og smide frø, så vi kunne åben en purløgsbutik, hvis vi havde lyst. Både de gamle og de nye planter kommer hvert år.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *