Du har sikkert set dem, de overdådige krukkearrangementer på Claus Dalbys trapper (ellers så find ham på Instagram. Han kan altså noget med at få det arrangeret) og du ønsker dig en trappe lige så smuk og en have som sprudler af forår.

Sådan en blomstrende forårshav, eller er det et forårs blomsterhav, kommer ikke gratis. Med mindre du er heldig at der ligger en masse tulipaner i din have.

Masser af tulipaner

Du skal i gang med at studere. For det første kan du gå ud i din have og se, hvad der allerede er godt på vej op nu. Du kan forsøge at flytte tulipanerne nu, inden de blomstrer, med en stor klump jord omkring, så de ikke lægger mærke til (på rødderne) at de har skiftet plads.
Og når du er derude, kan du også se på, hvor der er oplagte pladser til blomstring i april og maj. Der er jo kommet lidt mere lys på det tidspunkt, så de behøver ikke at stå allertættest på vinduerne, men de må stadig gerne kunne ses inde fra. Ved hoveddøren er også en god idé lige som i nærheden af trappestenen, den inderste terrasse eller hvor du nu kunne finde på at sætte dig, når du i et anfald af weekend og solskin, får brug for at sidde lidt ude.

Næste trin i dit nye studieliv er, at finde ud af hvilke af de tidlige tulipan-sorter, du kan lide. Der er mange farver og højder, og du skal have noget som du kan lide, og som kan se flot ud sammen med andre planter.
Der er virkelig mange muligheder og der er ikke andet at gøre end at vælge med mavefornemmelsen. Måske har du en yndlingsfarve, måske er du mest til vildskab og multifarver, måske er du til ro og pasteller.
Det som du skal være opmærksom på, er at dem som blomstrer sammen, skal passe sammen. Og de må gerne kun passe sammen i jeres have.

Grupper af tulipaner i kontrast
Pasteller blandet med røde tulipaner

Farvekombinationer

Hvis du alligevel gerne vil have en lille pegepind herfra, så synes jeg , at de lilla i forskellige toner, sammen med de gule og orange er flot. Det er meget dynamisk og kan lyse en grå have op.
De gule og orange er også flotte sammen med påskeliljerne, hvis du har sådan nogle.
De hvide og de lyse blandede, er superflotte med lys bagfra, hvis du har sådan en plads, og den helt mørkerøde, som er nærmest sort, er superflot i et blandet bed og også bare helt alene midt i noget andet fordi den er så særlig. I min optik.

Men; det er jo ikke nu, at du skal købe tulipanerne. Det gør du først til vinter/foråret, når de kommer. Men de mest populære, bliver hurtigt udsolgt, så du skal planlægge nu, måske tegne en plan, og undersøge, hvad I skal have.

Krukker med tulipaner til trappen

Og så er vi ved den der trappe. For nogle år siden, så jeg tippet om at male krukkerne, hvis du har en masse forskellige slags med forskellige udtryk. Det var hos Valdemarsro.dk 
Det giver et mere roligt og samlet udtryk, og det er jo den samme tanke, som at sørge for at planterne passer sammen. Da vi overtog huset, fulgte der nogle krukker med.

Når du skal lægge tulipaner i en krukke, skal du have cirka 5 centimeter jord over sig og må gerne ligge tæt – altså med 3-4 cm mellemrum. Du skal nok ikke regne med at krukken kan gentage sig selv år efter år, for løgene vil dele sig og der er jo ret hurtigt ikke plads nok. Men så finder du på noget nyt til krukken, tager nogle af løgene ud og sætter andre i. Eller sætter nogle af dem i igen.
Se på, hvad der ellers findes af planter som blomstrer lige nu, og lav en krukke med den. Gerne en helt anden slags plante – altså en som hænger, eller er lav eller har en helt anden bladstruktur. Eller lad være, og lad det hele være tulipaner. Det ER jo jeres have og ingen andres.

Røde tulipaner og bregner som er ved at folde sig ud

Børn og tulipaner

Børn er vildt gode til at grave. Og når vi lægger tulipaner, skal der laves et hul, som er på størrelse med løget og det skal være fem centimeter dybt. Man kan hakke en planteskovl i jorden og vippe til siden eller man kan bruge et særligt spyd eller løg-instrument. Under alle omstændigheder kan børn i de fleste aldre være med. Måske kun til at grave, måske kun til at lægge løget i jorden og måske vil de store syntes, at det er sjovt, at blande farver og lave mønstre. Man kan jo tegne et hjerte, jeres initialer eller en pil, Eller lave cirkler, spiraler eller bare store flokke til at plukke af.

Og så vil jeg lige tippe om skov-tulipaner. De er supertidlige, de er lave og de er så søde. Vi har en stor flok stående på en varm plet, og vi kan se dem fra vinduet.

Det er skønt at hjælpe med en smuk buket blomster
tulipaner i skønne farvekombinationer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *