dyrk selv svampe shii-take

Sponsoreret

Vi har haft en savsmuldsblok stående i brusekabinen i kælderen den sidste uges tid. Det har været vældig sjovt, for den skulle have brusebad, og det er altså lige noget for mine vandhunde. Og vi har selv dyrket svampeIMG_2959

Savsmuldsblokken har vi fået af Tvedemose som er en svampeproducent på Sydsjælland, der laver de lækreste championer og specialsvampe som Enoki, Portobello og Shii-Take. IMG_2958

Som jeg læser det er det meste af Tvedemoses produktion økologisk og i hvertfald er deres specialsvampeproduktion. Blokken laver de selv og alt efter hvilke forhold de forskellige svampe skal have, bliver blokken lavet af savsmuld fra de danske skove og økologisk hvedeklid til både Shii-take og Enoki.

Svampene skal i bad

Straks da vi fik blokken som er podet med svampe, skulle den vandes. Vi gik i gang. Derefter har vi bruset den over hver dag. Nogle dage var det bare mig som ordnede det og andre dage har der været børn med. Især da vi hurtigt kunne se, at svampene voksede blev det sjovt.

Vi besluttede at høste fra blokken første gang den aften, hvor vi havde inviteret naboerne på vejen til mad over bål. IMG_2963

Vi skar en stor skålfuld svampe af og stegte dem i 20 minutter over bålets middelvarme i masser af smør, hvidløg og løg. Der er altså bare noget dejligt roligt over at lave mad over bål. Det er nemt at være sammen om, der bliver hyggesnakket med bålpasserne og der er ansvarsfulde opgaver som at tænde op og vedligeholde bålet samt hente og ordne brænde. Fede opgaver for Halfdan på 8 og Valdemar på 6 år. Gunhild på 3 nød, at vi kunne lege med dukker og være i haven i mens maden blev lavet.

God smag

Shii-take er en rigtig god simresvamp og den udvikler mere smag jo længere tid den bliver kogt. Derfor er det også en perfekt efterårssvamp som vi skal bruge meget mere i både gryderetter og risotto. IMG_2966

Jeg hældte vand på svampene, lod det koge så længe som det kunne lade sig gøre, inden inden vi skulle spise og til sidst kom der fløde plus salt og peber i. Til svamperagouten fik vi bål-grillede kyllingefileter, ris og en dejlig salat.IMG_2967

2 thoughts on “Shii-take”

  1. Det er dælendytme smart. Og sjovt. Og sejt! Og så mad over bål … MEGAhyggeligt, altså!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *