hyldeblomst

Her har vi samlet alt hvad vi ved om hyldeblomster. Vi starter med lidt om selve busken og derefter bevæger vi os over i den lækre afdeling. Så hvis du mest er til opskrifterne, så hop længere ned.

kurv med hyldeblomster
Lækker kurvfuld

Vi har et rødt hyldetræ i haven. det betyder at bladende er mørkerøde og blomsterne er lyserøde. Det giver lyserød hyldeblomstsaft og det er noget vi kan lide. Lyserød mad. Især Gunhild på 5 og jeg.

Køb en hyld

Hvis du ikke har en hyld i din have, skal du på planteskolen. Der findes en masse forskellige slags. Nogle af buskene bliver større end andre. Men en almindelig hyld bliver gerne 4 – 5 meter høj og godt bred. Det er vores pt og vi skal have klippet den end, for vi kan ikke nå skærmene.
De seneste år er den hyld som hedder Black Lace virkelig blevet populær. . Den har flæsede blade, den har mørkerødt løv, som nærmest ser sort ud og blomsterne bliver dermed også lyserøde. Black Lace bliver ikke ret stor, hvilket jo godt kan være ret fint i en villahave. De sorte blade er flotte på en grøn baggrund, men den er også flot i et stramt, minimalistisk område – eventuet med nogle forskellige slags sankthansurt eller alunrod omkring sig. dem kan man nemlig også få i grønne og mørkerøde nuancer og de kræver minimal pleje lige som hylden.

Mere eller mindre fokus på plukningen

Din nye hyld vi gerne vokse i næringsrig jord, altså almindelig havejord, og vil være udsat for sygdomme og angreb fra skadedyr, hvis jorden er for sandet.
Hvis du har sandjord skal du måske overveje at plante din hyld i en kæmpestor krukke. Det ser også virkelig lækkert ud.

Beskæring af hyld

Der findes faktisk mennesker som ikke kan fordrage hyld. Ikke saften og de lækre smage men planten fordi den vokser med lynets hast. Derfor skal du ikke være bage for at beskære din hyld kraftigt.
For 2 år siden skar vi cirka 2 meter af toppen på vores hyld. For at få skærmene længere ned, men jeg kan se nu, at det kan vi godt gøre igen.
Vores hyld er opstammet fordi legehuset står under det, men du kan også bevarer den som en busk ved at kun skære ude fra og ind. Den sætter nemlig gerne grene fra stammerne, når du skærer oppe fra.

Vil du gerne beskære din hyld hårdt, altså fx 2 meter ned, er det bedst at gøre det i august. Det giver en hulens masse haveaffald, men man kan fx lave fløjter af grenene ved at fjerne marven. Jeg laver en guide til jer om fløjter.

Almindelig beskæring kan du også gøre i maj, men så går du glip af blomsterne og dermed også bærrene.

Hyldeblomsttræet klæder altså legehuset

Opskrifter med hyld

Vi har lavet hyldesaft i en del år. Vi har en simpel opskrift her og vi bruger ikke konservering men fryser det ned i fryseposer eller plastikflasker. Husk at hvis du fryser, skal der være lidt plads i din beholder. Væsker som fryses, udvider sig en smule i frossen tilstand.

Havekalenderens hyldeblomstsaft på cirkaderomkring mål

  • En kurvfuld blomsterskærme. Tjek at du kun får plukket de pæneste og reneste. Pluk dem helst ikke ned i en pose, for så gnider de for meget rundt og mister for meget pollen.
  • Revet citronskal fra 2 økologiske citroner
  • citronsaft fra 4 citroner
  • 2 liter vand eller deromkring
  • 4-500 gram sukker

Hvis du tænker at der er små dyr i dine blomster, så lad dem ligge lidt på køkkenbordet. Så kan de små venner nå at stikke af. Du kan også lige ryste dem let, men pas på at du ikke får rystet alt pollen ud – der sidder en stor del af smagen i den pollen.

Kog vandet og rør sukker i. Klip blomsterne af stænglerne og riv citronskallen ned i skålen og klem saften ud over.

Når sukkeret er opløst, hælder du det varme sukkervand over, dækker til og stiller på køl i 36 timer. Det er vigtigt med det køl. Men derefter er saften klar. Drik den straks. Måske med frosne jordbær og i fordi det er flot. Prøv også saft med danskvand.

Hyldeblomstvodka

Når din saft er færdig og du har siet det, fylder du dine rester over i et patensglas og hælder vodka over. Giv lige en sjat saft også. 3 uger senere har du hyldeblomstvodka som du kan lave dejlig drinks med. For eksempel med jordbærmarmelade

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *